Waarom zou je een elektrische haard installeren

Als je eens een fantastische boost wilt geven aan het interieur van jouw huis dan moet je investeren in een elektrische haard. Je mag de elektrische haarden van tegenwoordig helemaal niet meer vergelijken met die van vroeger. Bij de moderne elektrische haard gaat het vooral over de sfeer en de kunstmatige vlam. Deze vlam wordt geprojecteerd naar de voorzijde van de haard zodanig dat die er echt realistisch uitziet. Het lijkt wel iets voor illusionisten die de kunstmatige vlam van jouw elektrische haard de schijn en de sfeer geven van een echte vlam zoals bij de gezellige open haard van weleer. De geprojecteerde vlammetjes worden gecreƫerd door led-lampen die heel weinig energie verbruiken.

Vooral decoratief

We moeten de elektrische haard dus vooral als een decoratief element beschouwen. Toch zijn er ook elektrische haarden die, tijdens het tussenseizoen, ook handig zijn als verwarming. Vanaf 100 watt komt er al enige ventilatie van warmte op gang en dit kan, indien nodig, opgetrokken worden tot 2000 watt.

Besparen met de hedendaagse elektrische haard

Door de installatie van een elektrische haard kan je heel wat geld besparen. De installatie van een traditionele open haard is heel wat duurder, daarbij moet je ook nog investeren in de aankoop van droog hout. Bij de elektrische haard kan je vooral genieten van de sfeer en de esthetiek terwijl je niet moet gaan sleuren met brandhout, en je je geen zorgen hoeft te maken over het verbruik. Wie al over een traditionele open haard beschikt kan zijn elektrische haard ook plaatsen in het hart van de bestaande haard. Ook tijdens koelere lente- en zomerdagen kunnen we gebruik maken van de elektrische haard omwille van de gezellige sfeer. De haard kan gewoon vlammen opwekken zonder enige warmte te produceren. Dit is zeer zuinig in energieverbruik omdat voor het opwekken van de vlammetjes slechts twee led-lampen nodig zijn van 11 watt.

Zeer veilig en gemakkelijk te bedienen

Het gebruik van een elektrische haard is helemaal veilig omdat er geen brandstof aan te pas komt. Eerdere sfeermodellen werkten op bio-ethanol, een heel dure en gevaarlijke brandstof. De moderne elektrische haarden worden thermisch beveiligd en automatisch uitgeschakeld wanneer er toch oververhitting zou ontstaan. De nieuwe modellen kunnen vanop afstand bediend worden zodat je niet eens uit jouw luie zetel hoeft te komen om de intensiteit van de vlammen te regelen.

Wat is de prijs van elektrische haard

Voor de meest gebruikte modellen zal je tussen de 1500 en 2000 euro betalen. Voor wie minder plaats heeft zijn er ook kleinere modellen vanaf 1000 euro. De installatie is heel eenvoudig, monteren aan de muur en aansluiten op het stroomnet. Investeren in een elektrisch haard zal je op een zuinige, milieuvriendelijke en veilige manier, gans het jaar door laten genieten van de mooie kleuren van de ronddansende vlammen.